Ειδήσεις - Νέα

Διαγωνισμός Affineur of the Year. Ιδού τι κάνουν οι Άγγλοι για την ωρίμανση των τυριών, σημείο που υστερεί η Ελλάδα.

Η ‘υποτιμημένη’ τέχνη της γήρανσης του τυριού θα γιορτάζεται καθώς η τυροκομική φάρμα Quicke’s, του Devon εγκαινιάζει τον πρώτο διαγωνισμό ‘Affineur of the Year’ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα στεφθεί ο πρώτος ωριμαντής τυριών της Χρονιάς.

Με τη βοήθεια της ‘Ακαδημίας Τυριών’, η Quicke’s θέλει με τον τρόπο αυτό να βοηθήσει στον εορτασμό της παλιάς τέχνης του ωριμασμένου τυριού και να την καθοδηγήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

Οκτώ τρίμηνα κεφάλια τσένταρ 27κιλών είναι ήδη σε δωμάτια ωρίμανσης σε όλη τη χώρα, όπου θα παραμείνουν υπό τη φροντίδα κάθε αγωνιζόμενου κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός για το Affineur of the Year 2022 θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Μετά από εννέα μήνες περιστροφών, εξέλιξης και αξιολόγησης, καθώς κάθε τσένταρ αντιδρά στη συγκεκριμένη θερμοκρασία, επίπεδα υγρασίας και μοναδική μικροχλωρίδα στο τυροκομείο του, και τα οκτώ κεφάλια θα κριθούν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας σε μια ζωντανή εκδήλωση τον Φεβρουάριο του 2022.

H διάσημh τυροκόμος, Mary Quicke MBE, στο κατάστημα «Cathedral of Cheese» στο Home Farm κοντά στο Έξετερ

Η Mary Quicke MBE, διευθύνουσα σύμβουλος της Quicke’s και της δέκατης τέταρτης γενιάς της οικογένειάς της για τη διαχείριση της γης στο Home Farm στο Newton St Cyres, κοντά στο Έξετερ, εξήγησε: «Χαίρομαι που ξεκινάμε έναν διαγωνισμό αφιερωμένο στους ωριμαντές. Γνωρίζουμε από την εμπειρία ότι η σκληρή δουλειά των αγροτών μας και των τυροκόμων μας μπορεί να αυξηθεί ή να σπαταληθεί στα δωμάτια ωρίμανσης, οπότε είναι εξαιρετικά συναρπαστικό να συσκευάζουμε το τσένταρ μας σε μια τόσο μεγάλη ποικιλία τυροκομικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Έχοντας πειραματιστεί με αυτό μια φορά πριν, ξέρουμε ότι έχουμε πολλές εκπλήξεις σε διάστημα εννέα μηνών

Οι διαγωνιζόμενοι στον εναρκτήριο διαγωνισμό Affineur of the Year είναι οκτώ τυροκομικές φάρμες. Αυτή η ομάδα τυροκόμων και cheesemakers θα φέρει τη σημαντική εμπειρία τους σε κάθε κεφάλι του τσένταρ που θα αξιολογηθεί χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επιστήμης και καλλιτεχνίας που έχει ακονιστεί για πολλές δεκαετίες.

Τα τυριά θα βαθμολογηθούν κατά μήκος της διαδρομής, με ειδικά φύλλα αξιολόγησης που θα κοινοποιούνται στο διαδίκτυο και θα κριθούν τελικά σε πτυχές όπως γεύση, άρωμα, υφή, εμφάνιση και καινοτομία, πριν στεφθεί ο ωριμαντής της Χρονιάς 2022.

Η Ακαδημία των Τυριών δημιουργήθηκε το 2016 για να δημιουργήσει ένα υποστηριζόμενο από την βιομηχανία πρόγραμμα, αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο για την προώθηση της γνώσης των τυριών. Με την πιστοποίηση τυριών τεσσάρων επιπέδων, η μη κερδοσκοπική οργάνωση προσφέρει ένα πρόγραμμα που θα ενισχύσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες σε ολόκληρο τον κύκλο τυριών, από την τυροκομική παραγωγή έως την πώληση σε καταναλωτές – τόσο σε περιβάλλον λιανικής όσο και σε Food Service – με αποκορύφωμα τον άριστα καταρτισμένο και αναγνωρισμένο από τη βιομηχανία ρόλο του Master of Cheese.

Ο Tracey Colley, διευθυντής της Ακαδημίας Τυριών, πρόσθεσε: «Είμαστε τόσο χαρούμενοι που αναδεικνύουμε το έργο των Affineur του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οφείλουμε τόσο μεγάλο μέρος της πρόσφατης αναγέννησης του βρετανικού τυριού στις δεξιότητες και την εμπειρία τους. Ο χρόνος είναι το μυστικό συστατικό σε τόσα πολλά υπέροχα τυριά και ο ωριμαντής έχει τον σημαντικότατο ρόλο να διασφαλίζει ότι αυτές οι εβδομάδες και μήνες στα δωμάτια ωρίμανσης χρησιμοποιούνται σωστά

Ο διαγωνισμός Affineur of the Year 2022 ξεκίνησε την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, με την κρίση να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 σε μια ζωντανή εκδήλωση καταναλωτών και εμπόρων.

Πηγή: https://www.devonlive.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *