Η σημασία του Grass Fed

Είναι σχεδόν καθολική η εκτίμηση πια παγκοσμίως ότι στην ιδανική περίπτωση, το τυρί που καταναλώνεται πρέπει να προέρχεται από το γάλα των βοσκότοπων, δηλαδή ζώων τα οποία βόσκουν ελεύθερα το γρασίδι, γεγονός που αποδίδει ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Η Ελλάδα, παράγοντας τυριά σχεδόν αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και τεκμήριο στο Μάρκετινγκ, καθώς τα ζώα αυτά βόσκουν ελεύθερα.

Πρόβατα σε ελληνικό νησί, Grass Fed για 10 μήνες τοχρόνο

Τα ελληνικά τυροκομεία δεν έχουν αξιοποιήσει μέχρι στιγμής αυτό το πλεονέκτημα με το να προβάλλουν με κάθε τρόπο την ένδειξη Grass Fed στην ετικέτα των προϊόντων τους και στην οπτική τους επικοινωνία (Site, προωθητικά έντυπα κλπ).

Ένα από τα ελάχιστα ελληνικα τυριά με την ένδειξη Grass Fed στη συσκευασία
Ελληνική ΦΕΤΑ με σήμα Grass Fed

Μάλιστα διεθνώς προβάλλεται η ένδειξη ‘100% Grass Fed. Αφορά στο γάλα ζώων που τρέφονται αποκλειστικά από γρασίδι. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την διατροφή των ζώων με γρασίδι (αποξηραμένο) ακόμη και τις ώρες που είναι σταβλισμένα, κάτι το οποίο δεν γίνεται ακόμη από τους κτηνοτρόφους μας, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, γίνεται όμως σε άλλες χώρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα νησιά, λόγω του ήπιου κλίματος, τα ζώα βόσκουν έξω σχεδόν όλο το χρόνο. Και αυτό δεν εξασφαλίζει το 100%, είναι όμως κάτι το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί.

To Grass Fed τονίζεται σε όλα τα εργαλεία επικοινωνίας

Και βέβαια ο καταναλωτής, τουλάχιστον ο απαιτητικός και ενημερωμένος, κατηγορία η οποία αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, είναι έτοιμος να πληρώσει παραπάνω γι’ αυτά τα προϊόντα. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Η υπεραξία. Υπεραξία η οποία υπερβαίνει την παραπάνω προσπάθεια.

Ακολουθεί μια παρουσίαση των πλεονεκτημάτων του γάλακτος και κατά συνέπεια όλων των προϊόντων αυτό όπως και το τυρί, από ζώα που βόσκουν ελεύθερα το γρασίδι.

Γαστρονομία

Τα αρώματα από τα άγρια χόρτα της φύσης, ακόμη και από βότανα και αγριολούλουδα τα οποία καταναλώνουν τα ζώα, δίνουν ιδιαίτερα αρώματα και στα τυριά. Κυρίως των πιο ορεινών περιοχών. Τα αρώματα αυτά όπως είναι φυσικό δεν είναι τα ίδια σε όλη την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, κι έτσι μας δίνουν και μια ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων στα τυριά, ανάλογα με την εποχή.

Ιδιαίτερα το τυρί που προέρχεται από μη παστεριωμένο γάλα έχει ακόμη πιο έντονες τις γεύσεις που προέρχονται από τα βοσκοτόπια που έτρωγαν τα ζώα που παρήγαγαν το γάλα, όπως ακριβώς και το κρασί αντλεί τις μοναδικές του γεύσεις από μεμονωμένους αμπελώνες.

Διατροφή

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα που τρέφονται με χόρτο δεν έχουν μόνο καλύτερη γεύση, αλλά είναι και διατροφικά ανώτερα. Είναι πιο θρεπτικά. Πολλοί καταναλωτές τα θεωρούν ως πιο υγιεινά – και έχουν δίκιο.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα δείχνει ότι το γάλα από ζώα που τρέφονται με γρασίδι προσφέρει ένα πιο υγιές προφίλ λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι και τα δύο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση ωμέγα-6 και πολύ λίγα ωμέγα-3 αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη. Το τυρί που παράγεται από το γάλα των χορτοφάγων αγελάδων έχει την ιδανική αναλογία λίπους ωμέγα-6 προς ωμέγα-3,  στο 2 προς 1. Αντίθετα, η αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 του γάλακτος ζώων που τρέφονται με σιτάρι είναι βαριά από την πλευρά των λιπαρών ωμέγα-6 (25 προς 1), τα οποία είναι ήδη υπερβολικά στην δυτική διατροφή. Τα γαλακτοκομικά από ζώα που τρέφονται με χόρτο καταπολεμούν τη φλεγμονή στο σώμα μας, ενώ τα γαλακτοκομικά από ζώα που τρέφονται με σιτηρά συμβάλλουν σε αυτό.

Υψηλότερα επίπεδα βιταμινών

Σύμφωνα με το The British Journal of Nutrition, το γάλα ζώου που τρέφεται με γρασίδι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε και το β-καροτένιο. Το τυρί που παράγεται από γάλα των ζώων αυτών είναι επίσης σημαντικά πλουσιότερο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, και βιταμίνες A, C, D και E.

Συζευγμένο λινελαϊκό οξύ

Το τυρί από γάλα ζώων που τρέφονται με χόρτο περιέχει περίπου 5 φορές περισσότερο Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA), από το τυρί εκείνων που τρέφονται με σιτηρά, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Το CLA συνδέεται με την προστασία από τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού.

• Ιδιαίτερα στα τυριά από μη παστεριωμένο γάλα ζώων που βόσκουν διατηρούνται φυσικά ένζυμα, αυξάνοντας τη διατροφική σημασία τους.