Γράφει ο Πέρσης chef και συντάκτης του άρθρου:
«Οι Πέρσες αγαπούν το τυρί φέτα τους. Πραγματικά το αγαπούν! Κι εγώ πραγματικά αγαπώ το τυρί φέτα.
Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη τυριών φέτας: ελληνική, βουλγαρική και γαλλική. Αγαπώ απολύτως τον γαλλικό τύπο επειδή είναι λιγότερο αλμυρή και ηπιότερη από τις τρεις. “Γαλλικό λευκό τυρί φτιαγμένο από πρόβειο γάλα’. Αποτελείται αποκλειστικά από το πλούσιο πρόβειο γάλα της νοτιοδυτικής Γαλλίας, για μια κρεμώδη και πλούσια γεύση και ένα τόσο ένδοξο λευκό χρώμα. Ευλογήστε τα μικρά χαριτωμένα πρόβατα! Κάνουν το πρωινό μου τόσο ευχάριστο.

Μπορείτε να αγοράσετε γαλλική φέτα από σχεδόν οποιαδήποτε αγορά της Μέσης Ανατολής. Ήμουν πολύ χαρούμενος όταν είδα ότι ο καλός παλαιός προμηθευτής Costco ξεκίνησε να φέρνει τώρα και φρέσκια ΦΕΤΑ από γάλα κατσίκας!
Ιδού τι έκανε η γιαγιά μου κάθε φορά που έφερνε στο σπίτι ΦΕΤΑ. Την πρώτη φορά που ο Sous Chef με είδε να το κάνω, είχε πολύ αμηχανία. Αλλά δεν αμφισβητούμε τι έκανε η γιαγιά μου γιατί ήταν ο ειδικός! Τώρα έχει μάθει και κάνει το ίδιο πράγμα. Νομίζω ότι θα ήταν πάντα τόσο ωραίο να περάσω τις διδασκαλίες της γιαγιάς μου στους υπόλοιπους εραστές της Φέτας». Ακολουθούν στο άρθρο οι οδηγίες της Περσίδας γιαγιάς για διατήρηση του τυριού σε άλμη.
Παρατηρήσεις:
- Το τυρί αποκαλείται ‘ΦΕΤΑ’, όπως σε όλες τις χώρες που δεν έχουν συμφωνία με την ΕΕ.
- Η Γαλλία και η Βουλγαρία πουλούν στις χώρες αυτές λευκό τυρί ως ‘ΦΕΤΑ’ κάτι που δεν μπορούν να κάνουν στην ΕΕ.
- Το γαλλικό τυρί αρέσει στον συντάκτη περισσότερο καθώς γίνεται μόνο με πρόβειο γάλα και είναι λιγότερο αλμυρό, ηπιότερο στη γεύση και πιο κρεμώδες. Εδώ έχουμε ‘καθαρή’ γεύση από ένα είδος γάλακτος και ενδεχομένως καλύτερη προσαρμογή των τυροκόμων στη διεθνή γεύση, σημείο στο οποίο υστερεί η Ελλάδα.
- Στο εξωτερικό, κυκλοφορούν κατσικίσιες ‘ΦΕΤΕΣ’, κάτι το οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει για να προστατεύσει τη σύνθεση της κατοχυρωμένης ΦΕΤΑΣ της που δεν επιτρέπει κατσικίσιο γάλα πάνω από 30%, αλλά υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό. Η ονομασία ‘κατσικίσια ΦΕΤΑ’ είναι μη νόμιμη αλλά αναγνωρίσιμη στην αγορά.
- Η Παράδοση της ΦΕΤΑΣ στην Περσία είναι μεγάλη (΄ΦΕΤΑ’ τους, η γιαγιά κλπ) όπως μεγάλη είναι και η αγορά της χώρας.