Νέοι, αυστηρότεροι κανόνες υπό εξέταση αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσαν να απαγορεύσουν στα vegan προϊόντα να αναφέρουν οτιδήποτε έχει σχέση με γαλακτοκομικά ή να χρησιμοποιούν συσκευασίες που σχετίζονται με τη γαλακτοκομική βιομηχανία.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων με βάση τα φυτά, που συνήθως αναφέρονται ως ‘γάλα αμυγδάλου’ ή ‘τυρί για χορτοφάγους’, δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά ως τέτοια.
Το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι όροι γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του τυριού, του βουτύρου και του γιαουρτιού, θα μπορούσαν να αναφέρονται μόνο σε προϊόντα που προέρχονται από ζώα και όχι σε φυτικές εναλλακτικές λύσεις. Ένα νέο σύνολο κανόνων, γνωστό ως τροπολογία 171 , στοχεύει τώρα να αυξήσει τους περιορισμούς και να καταστήσει παράνομη τη σύγκριση φυτικών τροφίμων με γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η λεγόμενη ‘Απαγόρευση Γαλακτοκομικών Προϊόντων’ πέρασε την τελική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2020 με μικρή πλειοψηφία 54%. Αυτή την εβδομάδα, η τροπολογία 171 θα εξεταστεί για έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν εγκριθεί και από τα δύο, η τροποποίηση θα γίνει νόμος.
Τι ακριβώς σημαίνει η τροπολογία 171 για το τυρί tofu, το γιαούρτι σόγιας, το βούτυρο βίγκαν και άλλα φυτικά, γαλακτοκομικά εναλλακτικά προϊόντα που εισέρχονται σταθερά στο mainstream;
Οι νέοι κανόνες θα απαγόρευαν την ‘απομίμηση γαλακτοκομικών προϊόντων. Σε γενικές γραμμές, περιγραφές όπως ‘κρεμώδες’, ’τυρί-εναλλακτικό’, ‘χωρίς γάλα’ και ‘δεν περιέχει γάλα’ θα ήταν παράνομες. Στο ακραίο σημείο, ο κανόνας θα μπορούσε ακόμη και να απαιτεί επανασχεδιασμό πακέτων, καθώς τα κουτιά γάλακτος και τα κεσεδάκια γιαουρτιού συνδέονται συνήθως με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι παραγωγοί βίγκαν δεν θα μπορούσαν επίσης να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα για την υγεία ή το περιβάλλον των φυτικών προϊόντων τους συγκρίνοντάς τα με τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η άλλη πλευρά
Λόγω του υψηλού αποτυπώματος άνθρακα σε ζωικά προϊόντα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το να προχωρήσουν οι καταναλωτές σε διατροφή vegan είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν για τον πλανήτη.
Με το ποσοστό των vegans στην ΕΕ να διπλασιάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έως και το ένα τρίτο όλων των καταναλωτών να αυτοπροσδιορίζονται ως “flexitarians” και όχι ως κρεατοφάγοι, σύμφωνα με μια έρευνα Veganz , οι εμπορικές επιπτώσεις της λογοκρισίας υπέρ των γαλακτοκομικών είναι τεράστια.
«Δεδομένης της κλιματικής κρίσης, είναι ανεύθυνο να προσπαθούν να μας αποτρέψουν από το να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν τη μετάβαση σε φυτικά και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη», δήλωσε στο Food Navigatorη η Cecilia McAleavey, διευθυντής δημοσίων υποθέσεων και βιώσιμης διατροφής για τη σουηδική μάρκα γάλακτος βρώμης. «Οι άνθρωποι δεν είναι ανόητοι – όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι μια προσπάθεια του λόμπι γαλακτοκομικών προϊόντων να εμποδίσει τη στροφή προς μια βιώσιμη φυτική διατροφή».
Η γαλακτοκομική βιομηχανία ανταπαντά
Η γαλακτοκομική βιομηχανία ισχυρίζεται ότι η τροπολογία 171 αποτρέπει τη σύγχυση των καταναλωτών. Η χρήση της ορολογίας που σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε φυτικά προϊόντα θα μπορούσε να παραπλανήσει τους καταναλωτές, υποστηρίζει η βιομηχανία. Είναι είτε γαλακτοκομικά είτε όχι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομικών Προϊόντων δήλωσε στο Food Navigator, ότι «Τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα δεν μπορούν να παραβιάσουν τους γαλακτοκομικούς μας όρους και την άξια φήμη της αριστείας στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα».
Η Ένωση σημείωσε ότι υπάρχουν παρόμοιοι νόμοι εντός της ΕΕ για την προστασία της εθνικής προέλευσης προϊόντων όπως το ’Champagne’ και το ‘Parmigiano’. Μια μελέτη του 2017 στο Κέιμπριτζ ονόμασε μια τέτοια σκόπιμα διφορούμενη γλώσσα ‘απάτη στα τρόφιμα’ που σήμαινε ότι θα προκαλέσει μια λανθασμένη εντύπωση στον καταναλωτή.
Τι υποστηρίζει ο εναλλακτικός τομέας
Ο vegan-εναλλακτικός τομέας ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα του πρέπει να αξιολογηθούν έναντι των συμβατικών γαλακτοκομικών προϊόντων για τα οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον. Η Politico υποστήριξε ότι μια ευρεία εφαρμογή της τροπολογίας 171 θα μπορούσε πράγματι να λογοκρίνει ουσιαστικές πληροφορίες για καταναλωτές που πάσχουν από γαλακτοκομικές αλλεργίες και δυσανεξίες. Χωρίς όρους όπως ‘χωρίς γάλα’ και ‘εναλλακτική λύση γάλακτος’, οι αγορές θα μπορούσαν να είναι άστοχες για αυτούς τους ανθρώπους, ανέφερε η έκθεση.
Οι αλλαγές στη συσκευασία θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν σύγχυση στους καταναλωτές, εάν, για παράδειγμα, το τυρί με βάση τα φυτά δεν μπορεί πλέον να πωληθεί ως κλασικό σχήμα μπλοκ που δείχνει τι είναι, καθώς και την αναμενόμενη γεύση και υφή του.
Επιπλέον η όλη αντίδραση χαρακτηρίζεται «ακατανόητη κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί στη μέση μιας κλιματικής κρίσης». Η Oatly, η Upfield και άλλες μάρκες με βάση τα φυτά υπέβαλαν αναφορά για την ανατροπή της τροπολογίας 171. Υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση είναι αντίθετη προς τους δηλωμένους στόχους της ΕΕ για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Πηγή: https://www.ecowatch.com
Σχόλιο Συντάκτη: Είναι απορίας άξιο γιατί οι παραγωγοί ενός προϊόντος, το οποίο αποτελεί εναλλακτική απομίμηση κάποιου άλλου και μάλιστα με παράδοση εκαντοταετιών, επιμένουν να καπηλευτούν το όνομά του γνήσιου και όχι να δώσουν ένα δικό τους όνομα στο αξιόλογο νέο προϊόν τους. Αξιόλογο όσον αφορά στο περιβάλλον διότι ως προς το διατροφικό κομμάτι διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις. Ακόμη περισσότερες για το γευστικό. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΪΟΝ.