Μαθήματα για τους κτηνοτρόφους και τους τυροκόμους
Σημερινό Άρθρο στο https://www.irishexaminer.com/
Μια ομάδα βιολογικών γαλακτοπαραγωγών συγκεντρώθηκε σε μια περιοχή της Ιρλανδίας, το 2008, για να προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να προσθέσει λίγη αξία στο γάλα τους και να πάρει μια καλύτερη, πιο βιώσιμη τιμή, ειδικά για το βιολογικό γάλα.
Συζήτησαν το θέμα, έβαλαν από λίγα κιλά και έκαναν μερικές δοκιμαστικές παρτίδες τυριού. Στη συνέχεια, ένα δείγμα μεταφέρθηκε στο Ιρλανδικό Συμβούλιο Γευσιγνωσίας το οποίο είπε ότι ήταν ένα πολύ καλό τυρί ως προς τη γεύση, οπότε οι αγρότες αποφάσισαν να πάρουν πιο σοβαρά το προϊόν.
Η εταιρεία Little Milk Company ιδρύθηκε στο Waterford τον Μάρτιο του 2008 για να ενεργήσει ως φορέας ανάπτυξης και εμπορίας προϊόντων για 10 παραγωγούς βιολογικού γάλακτος σε όλη την Ιρλανδία και άρχισε τότε να παράγει τσένταρ και μαλακά τυριά. Οι προμηθευτές προέρχονται από μια περιοχή και η εταιρεία παράγει επίσης οργανικό τυρί και σκόνη τυριών που χρησιμοποιεί η εταιρία O’Donnells για να αρωματίσουν τα πατατάκια τυριού και κρεμμυδιού τους.
«Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε βιολογικά τυριά γύρω στο 2012/2013», δήλωσε ο Conor Mulhall, διευθυντής της εταιρείας. «Η πρώτη παρτίδα πήγε στα ράφια στο Sheridan’s τον Απρίλιο του 2013 και η εταιρεία άρχισε να πωλεί σε ιρλανδικά καταστήματα λιανικής καθώς και σε πολλά ανεξάρτητα καταστήματα. Τότε είχαμε μια τυχερή είσοδο στην αγορά εξαγωγών στη Γερμανία και από τότε έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία της βιολογικής αγοράς από το νησί της Ιρλανδίας.
«Στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Δανία και την Αμερική – σημειώνει – οι άνθρωποι εκτιμούν τα βιολογικά προϊόντα λίγο περισσότερο από ό, τι εδώ. Ούτως ή άλλως όμως η συμβατική ιρλανδική γεωργία είναι πολύ πράσινη και θεωρείται ‘καθαρή’ και μέρος της υπέροχης υπαίθρου, ενώ οι χώρες που πουλάμε έχουν μια πιο βιομηχανοποιημένη γεωργική εγκατάσταση όπου τα ζώα διατηρούνται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Το αγρόκτημα μπορεί στην πραγματικότητα να ανήκει σε έναν οργανισμό και όχι σε ένα άτομο ή μια οικογένεια – και έτσι το ιρλανδικό βιολογικό μήνυμα αντηχεί πραγματικά στο εξωτερικό».
Εν τω μεταξύ, η Kerrygold είναι η υπέροχη ιστορία που λέγεται και πωλείται στο εξωτερικό και όσοι διευθύνουν την εταιρεία Little Milk Company γνωρίζουν τη θέση της στην αγορά ‘δεκαετίες πριν από εκείνους’.
«Το αξιοποιήσαμε λίγο αυτό και όταν μπήκαμε στη γερμανική αγορά το γεγονός ότι τα προϊόντα μας ήταν ιρλανδικά, βιολογικά και προέρχονταν από μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις πούλησαν τη σειρά τυριών μας για εμάς», πρόσθεσε ο κ. Mulhall. Το γεγονός ότι ήμασταν Ιρλανδοί μας έφερε στην πόρτα και η υπέροχη γεύση του προϊόντος μας κράτησε εκεί.
«Σήμερα βρισκόμαστε σε περίπου 14 χώρες παγκοσμίως σε αυτό το στάδιο και στις τρεις μεγάλες αγορές περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ».
Ακόμη καλύτερα με τον Covid-19
Όταν χτύπησε ο Covid-19 ‘ο κόσμος σταμάτησε για λίγο’, αλλά η Little Food Company συνειδητοποίησε γρήγορα ότι μια νέα ζήτηση για τοπικά παραγόμενα τρόφιμα άρχισε να υπάρχει.
«Οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται περισσότερο για την αξία του φαγητού τους, ποια συστατικά υπάρχουν στο φαγητό και από πού προέρχονταν αυτά τα συστατικά, δήλωσε ο κ. Mulhall. Άρχισαν να κάνουν επιλογές ως προς το τι να μαγειρεύουν, να προμηθεύουν υλικά και να μαγειρεύουν με πολύ πιο αργό και δημιουργικό τρόπο και άρχισαν να σκέφτονται περισσότερο τι αγόραζαν όταν ήταν στο σούπερ μάρκετ. Έτσι έχουμε δει μια ζήτηση για τα προϊόντα μας εδώ στην Ιρλανδία από την έναρξη του Covid-19 τον Μάρτιο».
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Little Milk Company πωλεί προϊόντα στο Urban Co-op στο Limerick – μια αγορά που βασίζεται στην κοινότητα και που πωλεί προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς – και έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις και εκεί.
Αλλά το Brexit είναι τώρα εδώ.
Τι προμηνύει αυτό για το μέλλον της εταιρείας;
«Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τη θύελλα που περνά, αλλά να μάθουμε να χορεύουμε στη βροχή και αυτό είναι η αλήθεια», λέει ο κ. Mulhall.
«Είναι μια απίστευτα αβέβαιη στιγμή. Σίγουρα θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές μπροστά μας, αλλά νομίζω ότι αν όλοι συνεργαστούμε και υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον όσο καλύτερα μπορούμε, θα βγούμε ισχυρότεροι και πιο δημιουργικοί, με τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα».