Πώς η βιομηχανία προσπαθεί να κάνει τις αγελάδες λιγότερο ρυπογόνες

Πηγή: Getty

Οι αγελάδες και οι πολύ κακόβουλες πεπτικές τους συνήθειες έχουν επισημανθεί από καιρό ως σημαντικός συντελεστής στις εκπομπές του γαλακτοκομικού τομέα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Αξιολόγηση Μεθανίου του ΟΗΕ του Απριλίου, η κοπριά, το ρέψιμο και τα αέρια αντιπροσωπεύουν το 32% των συνολικών εκπομπών μεθανίου στον κόσμο.

Αλλά με την ίδια έκθεση που υποδηλώνει ότι έως και το 45% αυτών των εκπομπών εντερικής ζύμωσης μπορούν δυνητικά να εξαλειφθούν μέσω της τεχνολογίας, μια σειρά από πιθανές λύσεις στο ζήτημα βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη στον γαλακτοκομικό τομέα.

Προσθέτοντας ενώσεις από σκόρδο και εκχυλίσματα εσπεριδοειδών σε ζωοτροφές, ένα συμπλήρωμα που αναπτύχθηκε από την Ουαλία, από την ελβετική νεοσύστατη εταιρεία Mootral, μείωσε τις εντερικές εκπομπές έως και 38%, ενώ παράλληλα «αύξησε φυσικά την απόδοση και επέτρεψε την παραγωγή φιλικού προς το κλίμα γάλακτος και βοείου κρέατος».

Άλλα παρόμοια έργα πρόσθετων ζωοτροφών περιλαμβάνουν το συμπλήρωμα Bovaer της ολλανδικής εταιρείας Royal DSM, το οποίο σε δοκιμές νωρίτερα φέτος στο Wageningen Livestock Research στο Leeuwarden, Ολλανδία, επέφερε μειώσεις εκπομπών μεταξύ 27% και 40% σε 64 αγελάδες υπό δοκιμή.

Αλλού, ένα έργο 16,1 εκατομμυρίων κορωνών (2,6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Καινοτομίας της Δανίας που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο του Aarhus τον Ιούνιο, με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου πρόσθετου ζωοτροφών, το οποίο ελπίζεται ότι θα τροφοδοτηθεί έως και στο 80% του Δανικές γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες έως το 2025, με ικανότητα να αναστέλλουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 50%.

Αλλά δεν είναι μόνο στις ζωοτροφές όπου ο γαλακτοκομικός τομέας επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές. Το βρετανικό AHDB ανακοίνωσε ένα νέο έργο γενετικής τον Αύγουστο, σχεδιασμένο για να βοηθήσει στην εκτροφή αγελάδων πιο φιλικών προς το περιβάλλον. Το EnviroCow συγκεντρώνει πληροφορίες σε ένα ευρετήριο βαθμολογώντας αγελάδες για τα καλύτερα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια.

Σε συνδυασμό με ένα νέο δείκτη πλεονεκτήματος ζωοτροφών (ενσωματωμένο στο EnviroCow) – που βοηθά τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων να εντοπίσουν ταύρους με τη μεγαλύτερη τάση να μεταδίδουν καλή μετατροπή ζωοτροφών στις κόρες τους – τα δύο έργα αντανακλούσαν «τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η κτηνοτροφία στη βοήθεια της γεωργικής βιομηχανίας επιτύχει τον στόχο του για καθαρές μηδενικές εκπομπές », δήλωσε ο επικεφαλής της γενετικής των ζώων της AHDB, Μάρκο Γουίντερς.

Σχέδια μείωσης του άνθρακα. Παραδείγματα

Με το 88% των καταναλωτών να ανησυχούν ως ένα βαθμό για τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με την αποκλειστική μας έρευνα από τη Harris Interactive, η αυθεντικότητα γύρω από τη δράση για την κλιματική αλλαγή πρόκειται να μετράει.

Επενδύοντας στην αποδοτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, η επιχείρηση Ornua, μείωσε τη χρήση ενέργειας κατά 36% τα τελευταία τρία χρόνια.

Έχουν γίνει κάνει καλά βήματα στην αντιμετώπιση της πλαστικής συσκευασίας, μιας άλλης μεγάλης πηγής εκπομπών άνθρακα. Μετά τη μετάβαση του Pilgrims Choice στη λεπτότερη και μακρύτερη μορφή Megablock-η οποία χρησιμοποιεί 40% λιγότερο πλαστικό-το περασμένο καλοκαίρι, η Ornua και η Tesco παρουσίασαν τη μορφή σε όλη τη γκάμα τυριών του λιανοπωλητή, εξοικονομώντας περίπου 740 τόνους πλαστικό ετησίως.

Το σχέδιο μείωσης των εκπομπών της Müller δίνει παρόμοια έμφαση στη μείωση της ενέργειας και των πλαστικών απορριμμάτων. Η Müller UK & Ireland πηγαίνει τώρα 100% ανανεώσιμη ενέργεια. Η επιχείρηση έχει ήδη επιτύχει τον στόχο της να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 40% σε επίπεδα 2015, έχοντας εφαρμόσει μια σειρά βασικών αλλαγών στο κατασκευαστικό της δίκτυο, οι οποίες βρίσκονται τώρα “στις σωστές τοποθεσίες, χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και παράγουν λιγότερα απόβλητα”, είπε. λέει.

Εν τω μεταξύ, η Saputo στοχεύει στη μείωση των εκπομπών κατά 20% έως το 2025. Παρουσίασε το πρώτο βιομηχανικό πρόγραμμα ανακύκλωσης TerraCycle για το Cathedral City και το Davidstow το περασμένο καλοκαίρι, πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια και σχεδιάζει όλες τις συσκευασίες του 100% ανακυκλώσιμο έως το 2022.

«Χωρίς μια τυπική λύση ανακύκλωσης από τη βιομηχανία πολλοί καταναλωτές δεν είναι σίγουροι τι μπορούν να ανακυκλώσουν και πού», λέει ο διευθυντής επιχειρησιακής μονάδας της Saputo Dairy UK Andy Saitch. “Η συνεργασία μας με την TerraCycle στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτής της σύγχυσης, καθιστώντας εύκολη την ανακύκλωση σε τοπικό σημείο συλλογής.”

Πέρα από την ανακυκλώσιμη πλαστική μεμβράνη, οι πλαστικοί δίσκοι που χρησιμοποιούνται στο Cathedral City Slices και τα εναλλακτικά προϊόντα τυριού χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα Vitalite ανακυκλώνονται ευρέως σε σχέδια από κεραμικό. Και από την άνοιξη του 2021, οι δίσκοι Cathedral City Slices είναι πλέον κατασκευασμένοι από 80% -100% ανακυκλωμένο περιεχόμενο.

Ομοίως, η Lactalis UK & Ireland αναπτύσσει «εναλλακτικά, εύκολα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία περιλαμβάνουν τη μετάβαση σε μονοϋλικά και την αφαίρεση πλαστικών δίσκων».

Μικρότερες εταιρείες όπως η σκωτσέζικη Mackie’s επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές «παράγει τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια από ό, τι καταναλώνει». Μέχρι το τέλος του 2021, θα έχει περαιτέρω μειωμένο κόστος ενέργειας και εκπομπές κατά 80%, χάρη στη νέα τεχνολογία ψύξης χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *