Πως πέτυχε η Χιλή με την εκπαίδευση την αναβάθμιση του τυροκομικού της τομέα, σε δέκα χρόνια .

Σήμερα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στη Χιλή να ξεκινήσει ένα δείπνο ή μια συνάντηση μετά την εργασία με ένα μπουκάλι κρασί και λίγο τυρί. Ωστόσο, πριν από δέκα μόλις χρόνια η ποιότητα των τυριών στη χώρα ήταν πολύ χαμηλή με τυριά τα οποία είχαν πολύ χαμηλά αρωματικά.

Οι τυροκόμοι δεν χρησιμοποιούσαν καλλιέργειες και απλώς εστίαζαν στην πήξη (για να φτιάξουν φρέσκο ​​τυρί) προσθέτοντας ανάδευση και συμπίεση της τυρομάζας (για να κάνουν διαφορετικές υφές), ενώ η διαδικασία ωρίμανσης εφαρμοζόταν πολύ λίγο.

Το 2014, η εταιρία Santa Rosa, θυγατρική της Savencia (οικογενειακή εταιρεία που εξειδικεύεται σε premium και παραδοσιακά τυριά), με την βοήθεια της Γαλλίδας ειδικού των τυριών Noemie Richard, άρχισε να υλοποιεί ένα έργο ανάπτυξης, με τίτλο: ‘Σχολή τυριών για τη Χιλή και τη Νότια Αμερική’, που αφορούσε στην εκπαίδευση για επαγγελματίες. Ο κύριος στόχος ήταν να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τον κλάδο ώστε να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων, με δράσεις από την παραγωγή έως τη τελική κατανάλωση.

Το σχολείο συγκεντρώνει μια ομάδα ειδικών εκπαιδευτικών των τυριών οι οποίοι παρέχουν προγράμματα κατάρτισης για επαγγελματίες όλων των τομέων που συνδέονται με το τυρί όπως γαστρονομία, διατροφή, υπηρεσίες.

Η φόρμουλα του Σχολείου ήταν να δουλέψει στενά με διάφορα ινστιτούτα όπως σχολές διατροφολόγων και  σομελιέ, και επαγγελματικές ενώσεις. Οι ενότητες και τα μαθήματα τυριών αποτελούν δηλαδή μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος σπουδών.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 10.000 επαγγελματίες και μαθητές από πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως γαστρονομία, γεωργία, υπηρεσία, διατροφή εκπαιδεύτηκε από τη σχολή τυριών.

Η ανάπτυξη και η ποικιλομορφία της εθνικής τυροκομίας, η αύξηση του ενδιαφέροντος για το ποιοτικό τυρί από τον καταναλωτή, η εξέλιξη των ποικιλιών τυριών στο μενού εστιατορίων, που σημειώθηκαν έκτοτε, είναι δείκτες των θετικών επιπτώσεων του σχολείου.

Σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, υπάρχει μεγάλη εξέλιξη του τυριού της Χιλής: έχουν σημειωθεί ρεκόρ στις εισαγωγές τυριού και το κατά κεφαλήν κόστος για τυρί αυξήθηκε πάνω από 50 % στα πέντε πρώτα χρόνια. Όπως όλοι εκτιμούν, είναι πολύ πιθανό πια να εμφανιστούν τυριά ΠΟΠ στο μέλλον στη Χιλή.

Η σχολή τυριών Savencia τώρα λειτουργεί σε όλη τη Λατινική Αμερική και ονομάζεται l’École du fromage Savencia.