Υπάρχουν κάποιες ειδικότητες σχετικές με το τυρί, στη Γαλλία κυρίως αλλά και σε άλλες χώρες που ξεχωρίζουν για τα τυριά τους, οι οποίες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Όπως και ειδικοί φορείς, διαγωνισμοί κλπ. Όλα αυτά όμως συμβάλουν στην πρόοδο των τυριών και κατ’ επέκταση στις εξαγωγές τους. Μήπως είναι η ώρα να αρχίσουμε να το …βλέπουμε;
Ένα παράδειγμα είναι ο Cheesemonger, δηλαδή ο έμπορος-σύμβουλος τυριού. Φυσικά και ο ωριμαντής τυριών, (affiner) καθώς ο ειδικός για τα τυριά στο εστιατόριο (όπως ο σομελιέ για το κρασί). Οι άνθρωποι αυτοί παρέχουν συνήθως και εκπαίδευση σε διάφορες σχολές κι έτσι δημιουργούνται νέοι εξειδικευμένοι επαγγελματίες κ.ο.κ.
Ένας από τους γνωστούς Cheesemonger της Γαλλίας είναι ο Francois Robin. Μετά την αποφοίτησή του από την ειδική Γαλλική Σχολή, στο Παρίσι, το 2008, ήταν επικεφαλής του τμήματος τυριών στον παγκοσμίου φήμης παρισινό παντοπωλείο Fauchon. Με την τεράστια γνώση και η εξειδίκευσή του κέρδισε τον τίτλο του ‘Un des Meilleurs Ouvriers de France’ (Οι καλύτεροι τεχνίτες της Γαλλίας) το 2011. Ο Robin συνέχισε να μοιράζεται την εμπειρογνωμοσύνη του ως εκπαιδευτής για το Γαλλικό Dairy Interbranch.
Μπορεί να καταλάβει κανείς περισσότερα για την εν λόγω ειδικότητα, από μια συνέντευξη που έδωσε σε έντυπο στο Ντουμπάι με την αφορμή μιας παρουσίασης τυριών στην οποία βρέθηκε, την οποία και παραθέτουμε.
Τι είναι ο Cheesemonger; Μπορείτε να μας πείτε για το ρόλο σας ως σύμβουλος τυριού;
Cheesemonger είναι το άτομο που επιλέγει το τυρί για το κατάστημά του και βρίσκεται πίσω από τον πάγκο βοηθώντας τους ανθρώπους να κάνουν τις σωστές επιλογές σύμφωνα με αυτό που θέλουν. Είναι ένας ειδικός τυριού του οποίου η δουλειά είναι να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στα τυριά επιλέγοντας τα καλύτερα σε σχέση με τα γούστα και τις επιθυμίες σας για να ευχαριστήσετε τον ουρανίσκο σας. Ως σύμβουλος που ειδικεύεται στο τυρί, ένας Cheesemonger κατά κανόνα εργάζεται σε ένα τυροπωλείο. Εγώ, ταξιδεύω στον κόσμο και εκπαιδεύω τυροκόμους και τους ενθαρρύνω να προωθούν γαλλικά τυριά σε πελάτες, foodies και γκουρμέ καταστήματα.
Πως μπορεί να γίνει κανείς Cheesemonger
Για να γίνει κανείς cheesemoger, ως επάγγελμα, θα χρειαζόταν περίπου ένας χρόνος σε ειδική σχολή. Αν δεν είναι εύκολο να πάτε σε ένα σχολείο Cheesemonger μπορείτε πάντα να μάθετε, διαβάζοντας και δοκιμάζοντας. Θα συνιστούσα σε όσους θέλουν να γίνουν, να επισκέπτονται όσο το δυνατόν περισσότερα τυροκομεία, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν και να καταλαβαίνουν καλύτερα τα τυριά. Ωστόσο η κύρια συμβουλή μου είναι να έχει πάθος με τα τυριά.
Τι πρέπει να αναζητά ένας καθημερινός αγοραστής όταν επιλέγει ένα τυρί;
Συνιστώ να αναζητάτε την ετικέτα ΠΟΠ. Διασφαλίζει την προέλευση και τη μέθοδο παραγωγής. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τυριά καταγωγής Γαλλίας ή Ευρώπης για εγγυημένη ποιότητα. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε απλά να εμπιστευτείτε τα ένστικτά σας. Μυρίστε ή αγγίξτε τη συσκευασία και φανταστείτε πώς θα είναι το τυρί.
Τι κάνει το γαλλικό τυρί διαφορετικό από άλλα τυριά;
Η Γαλλία φημίζεται για την εκπληκτική επιλογή τυριών. Διαθέτει πάνω από χίλιες ποικιλίες νόστιμων τυριών. Οι ποικίλες καιρικές συνθήκες και οι εδαφολογικές συνθήκες, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι αγελάδες περιφέρονται ελεύθερα στο αγρόκτημα, αποτελούν τον πυρήνα της ποιότητας του τυριού.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας τυρί και γιατί;
Αναζητώ πάντα νέα τυριά και πειραματίζομαι με παλιά. Η αγάπη μου για το τυρί δεν γνωρίζει όρια, ειδικά ότι υπάρχουν πολλά τυριά στον κόσμο. Ωστόσο, τα τυριά που διατηρώ πάντα στο ψυγείο μου είναι Comté και Saint-Nectaire. p