Τυριά παρόμοια, παραπλανητικά ή ανταγωνιστικά των ελληνικών

Οι περιγραφές είναι από ξένους ιστότοπους και έχουν μείνει όπως έχουν γραφεί. Βλέπουμε τη χρήση της ονομασίας ‘ΦΕΤΑ’, διεθνώς. Άλλοτε παρανόμως, άλλοτε για σύγκριση,άλλοτε για να χαρακτηριστεί μια κατηγορία τυριού. Αυτό μας δίνει πολλά μηνύματα….

Sirene
Η Sirene είναι τυρί σαν τη Φέτα που παρασκευάζεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κροατία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη FYROM και το Ισραήλ. Είναι επίσης γνωστή ως “λευκή Sitene άλμης” ή ‘βουλγαρική φέτα’. Η Sirene είναι κατασκευασμένη από γάλα κατσίκας, αγελάδας ή προβάτου ή συνδυασμό αυτών των τύπων γάλακτος.

Danish White – (Danish Feta * όπως αποκαλείται παρανόμως)
Μια πιο κρεμώδης και ομαλότερη παραλλαγή του ελληνικού τυριού Φέτα, η ‘δανέζικη φέτα’ (που ονομάζεται επίσης Danish White) είναι φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα. Αν και δεν είναι αυθεντική, αυτή η Φέτας της Δανίας κερδίζει την καρδιά με την ήπια γεύση και την ικανότητά της να είναι κομμένη σε κύβους και κομμένη σε φέτες χωρίς να τρίβεται. Διατίθεται σε κλασική γεύση, καθώς και καρυκεύμένη με διάφορα βότανα, όπως το σκόρδο, τις αποξηραμένες στον ήλιο ντομάτες και τις ελιές.

FITAKI White cheese
Το λευκό τυρί FITAKI είναι ένα μεσογειακό τυρί που παρασκευάζεται από φρέσκο ​​αγελαδινό γάλα, το οποίο παρασκευάζεται από την Käserei Champignon, Lauben / Allgäu, Γερμανία. Το τυρί αποθηκεύεται σε άλμη που δίνει μια ελαφριά αλμυρή γεύση στο τυρί.

Raw Milk Feta
Το Raw Milk Feta είναι μια κλασική φέτα ελληνικού στυλ από την Redwood Hill Farms, Σεβαστούπολη, Καλιφόρνια. Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή ελληνική έκδοση, αυτή η βραβευμένη φέτα παρασκευάζεται με καθαρό γάλα κατσίκας. Σε υφή κρεμώδη και εύθρυπτη, χρώμα ελεφαντόδοντο, γεύση ήπια και γαλακτώδη και χαμηλάλιπαρά (9% στο συνολο) αυτό το τυρί είναι νόστιμο και μπορεί να πασπαλιστεί με φρέσκο πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο.

Kashkaval
Το Kashkaval είναι ένα ημίσκληρο, κίτρινο τυρί που παράγει το όνομά του από το ιταλικό τυρί ‘Caciocavallo’. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Το Kashkaval από αγελαδινό γάλα είναι γνωστό ως Kashkaval vitosha, ενώ μια παραλλαγή από το γάλα της προβατίνας ονομάζεται Kashkaval balkan. Ο Kashkaval preslav είναι το όνομα που δίνεται στο τυρί που παρασκευάζεται από ένα μείγμα και των δύο γαλακτοκομικών προϊόντων. Στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη FYROM χρησιμοποιείται ως γενικός όρος για όλα τα είδη κίτρινων τυριών. Αυτό το τυρί βρίσκεται επίσης στην Ουγγαρία, την Κροατία και την Τουρκία. Οι Ρουμάνοι αποκαλούν αυτό το τυρί cascaval, οι Έλληνες kasseri, ενώ οι Τούρκοι προτιμούν να το αποκαλούν Ksara. Λόγω της ομοιότητας της γεύσης με το τυρί τσένταρ του Ηνωμένου Βασιλείου, ονομάζεται ‘τυρί τσένταρ των Βαλκανίων’. Το Kashkaval ανήκει στην οικογένεια των τυριών pasta fillata που παρασκευάζονται δίνοντας στο πηγμένο γάλα μια αναθέρμανση κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας.

Το ρουμανικό Kashkaval έχει λάβει καθεστώς καθεστώς ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005.

Urda
Το Urda είναι ένα είδος παραδοσιακού τυριού τυρογάλακτος του οποίου η συνταγή έχει περάσει από γενιά σε γενιά στα περισσότερα νοικοκυριά, στην περιοχή των Βαλκανίων, ιδιαίτερα στη Ρουμανία, στην περιοχή του Pirot της Σερβίας, της FYROM, του Μαυροβουνίου και της Ουγγαρίας. Το τυρί παράγεται με θέρμανση του τυρογάλακτος που προκύπτει από την αποστράγγιση οποιουδήποτε τύπου τυριού. Στη Ρουμανία, το τυρί Cas ή Telemea επανεπεξεργάζεται για να παρασκευάσει το τυρί Urda. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή της κατασκευής της Ricotta. Συχνά διαμορφώνεται στο σχήμα μισής σφαίρας.

Beyaz Peynir Παραδοσιακό, φρέσκο τυρί της Τουρκίας από πρόβειο γάλα. Καθαρό λευκό και χωρίς φλοιό, το τυρί έχει κοκκώδη εμφάνιση. Είναι το δημοφιλέστερο τουρκικό τυρί. Μετά την αποστράγγιση, το τυρί κόβεται σε φέτες πριν αλατιστεί και καλυφθεί με άλμη. Συνήθως αποθηκεύεται σε άλμη για περισσότερο από έξι μήνες. Αυτό το τυρί μοιάζει με ‘Φέτα’. Μπορεί να μείνει σε κρύο νερό ή γάλα πριν από τη χρήση, για να αφαιρεθεί το υπερβολικό αλάτι.

Paneer To Paneer είναι ένα φρέσκο ​​τυρί με εύθραυστη και υγρή μορφή, κοινό στη Νότια Ασία, ειδικά στην Ινδία. Πρόκειται για ένα όχι σφιχτό, όξινο, τυρί αγρότη που παρασκευάζεται με την πήξη του θερμού γάλακτος με χυμό λεμονιού, ή ξίδι. Στην ανατολική Ινδία ονομάζεται chhena. Η λέξη ‘paneer’ έχει περσική προέλευση. Η τουρκική λέξη ‘peynir’, η περσική λέξη ‘pani’, η λέξη ‘pendir’ του Αζερμπαϊτζάν και η αρμενική λέξη ‘panir’, όλα προερχόμενα από το ‘paneer’, αναφέρονται σε παρόμοιους τύπους τυριού στην κάθε χώρα. Η αρχική παρασκευή  του paneer συζητείται. Η υπάρχουν θεωρίες για βεδουινική, ινδική, αφγανική-ιρανική και πορτογαλική προέλευση.

Feta Urnebes Αυτό το τυρί από την Σερβία ανήκει στην κατηγορία του παγκοσμίου φήμης τυριού ‘Φέτα’. Ένα τυρί από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, λευκού χρώματος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Είναι ένα νόστιμο τυρί λόγω της πικάντικης αλλά ήπιας γεύσης του. Το τυρί συσκευάζεται σε κονσέρβες των 500 γρ. και ενός κιλού.

Australian Feta
Η αυστραλιανή ‘Φέτα’, φτιαγμένη με αγελαδινό γάλα, είναι ένα ημι-μαλακό, λευκό τυρί με μοναδική υφή και γεύση λόγω της διαδικασίας παρασκευής της. Αρχικά είναι ένα φρέσκο τυρί, το οποίο περιγράφεται μερικές φορές ως τυρί ‘τουρσί’ επειδή μετά την παρασκευή του  αποθηκεύεται σε λουτρό άλμης για περίοδο ωρίμανσης τουλάχιστον 8 εβδομάδων. Η ‘αυστραλιανή φέτα’ είναι ένα ηπιότερο και πιο κρεμώδες τυρί από τις εισαγόμενες ποικιλίες και τείνει να κόβεται ευκολότερα και είναι λιγότερο εύθρυπτο.