Brexit: Τα βρετανικά τυριά ενδέχεται να γίνουν σπάνια στη Βόρεια Ιρλανδία, το επόμενο έτος

Το Brexit θα δει τη Μεγάλη Βρετανία να εγκαταλείπει την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία συνεχίζει να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτούνται πιστοποιητικά υγείας εξαγωγής για κάθε διαφορετικό ζωικό προϊόν διατροφής που αποστέλλεται από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία (όπως και από την Ελλάδα).

Ανάμεσα σε λιανέμπορους στην Ιρλανδία επικρατεί προβληματισμός. Στα Σούπερ μάρκετ και άλλους λιανοπωλητές τροφίμων έχουν δοθεί τρεις μήνες για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των νέων ελέγχων SPS. Ωστόσο, ο Μαρκ Μπράουν, από το Arcadia Delicatessen στο Μπέλφαστ, δήλωσε ότι φοβάται ότι, από τον Απρίλιο, δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει τόση επιλογή στους πελάτες του.

Επικρίνει κατ’ αρχήν την έλλειψη πληροφοριών από τη βρετανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα περισσότερα από αυτά που ξέρει έχει μάθει από τα μέσα ενημέρωσης. «Ελπίζω – λέει – ότι η επιχείρηση θα βρει έναν τρόπο να επιλύσει τα ζητήματα διότι, προς το παρόν, μετά τον Απρίλιο, πιθανότατα δεν θα έχω αγγλικό, σκωτσέζικο ή ουαλικό τυρί. Προσπάθησα να αναζητήσω εναλλακτικές λύσεις, αλλά φυσικά οι οπαδοί του Στίλτον αρέσκονται μόνο στο Στίλτον της Αγγλίας. Απλώς σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε λιγότερη ποικιλία και λιγότερες επιλογές.

Το βασικό σημείο μιας μικρής επιχείρησης deli όπως η δική μου είναι ότι προσφέρουμε πράγματα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν αλλού επειδή τα εισαγάγω ο ίδιος. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με προμηθευτές στο Λονδίνο, αλλά δεν απαντούν στο τηλέφωνο, για κάτι που δεν τους αρέσει. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι ο αριθμός της Βόρειας Ιρλανδίας ή ότι είναι τόσο απασχολημένοι.

Έχω αποθηκεύσει σκληρά τυριά, αλλά τα μαλακά τυριά θα είναι το αρχικά πρόβλημα. Φοβάμαι επίσης την καθυστέρηση των φορτηγών. Εάν ένα φορτηγό κολλήσει στη Βόρεια Ιρλανδία, τα φρέσκα τρόφιμα μπορεί να μην είναι προς πώληση τη στιγμή που θα φτάσουν σε εμένα», είπε.

Ο Μάικλ Τόμσον φτιάχνει το δικό του τυρί και αγοράζει και άλλες ποικιλίες για να πουλήσει ως μέρος της επιχείρησής του, το Mike’s Fancy Cheeses. «Η προετοιμασία μας ήταν να έχουμε αρκετά πράγματα για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο και μετά να δούμε τι θα συμβεί. Πάντα επιλέγαμε παραγωγούς που γνωρίζουμε και συμπαθούμε και συνεργαζόμαστε άμεσα μαζί τους. Είναι υπέροχα τυριά, αυτά που μας προμηθεύουν. Επιλέγουμε να αγοράσουμε απευθείας, αλλά τώρα βαρυνόμαστε με τη γραφειοκρατία την οποία δεν θα είχαμε εάν αγοράζαμε μέσω χονδρεμπόρου.

Ευτυχώς είχαμε δουλειά στις γιορτές. Τα Χριστούγεννα ήταν τρελά φέτος. Πουλούσαμε online για να μειώσουμε τον αριθμό των πελατών στο κατάστημα, αλλά το κατάστημα ήταν περίπου τρεις φορές πιο απασχολημένο από ό, τι πέρυσι.

Νομίζω ότι αυτό οφείλεται σε μια μεγάλη ώθηση για αγορά από τοπικές επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, με τους ανθρώπους που έμεναν στο σπίτι για τα Χριστούγεννα, υπήρχαν περισσότερες παραγγελίες.

Έτσι δεν είμαστε πολύ κακοί, είμαστε σε καλή θέση μετά από πραγματικά πολυάσχολα Χριστούγεννα και με καλή ταμειακή ροή. Ωστόσο δεν σκοπεύουμε να παραγγείλουμε πολλά πράγματα τον Ιανουάριο. θα βασιστούμε σε κλασικά πράγματα που κινούνται και θα δούμε πώς λειτουργεί».

Πηγή: www.newschainonline.com