Οι Εξαγωγές Τυριών Παγκοσμίως

κεφάλι τυριού παρμεζάνα

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΥΡΙΩΝ

Οι περισσότερες από τις μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Αίγυπτος  παράγουν πολύ τυρί, κυρίως όμως για την εσωτερική τους κατανάλωση. Έτσι οι πρώτες χώρες σε εξαγωγές τυριών δεν είναι οι ίδιες με τις πρώτες χώρες σε παραγωγή τυριών. Πρώτες χώρες σε εξαγωγές είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Λευκορωσία. Η Ελλάδα είναι στην 17η θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές τυριών με ποσοστό 1,7%, αποτελούμενο κατά 85% από την φέτα.

Η μεγαλύτερη παραγωγός τυριού στον κόσμο, οι ΗΠΑ, είναι και μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα τυριών προς τρίτες χώρες. Σημαντική εισαγωγική χώρα είναι η Ιαπωνία.

ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Το τυρί είναι εν πολλοίς μια ευρωπαϊκή υπόθεση. Αυτό που παράγεται στην Ευρώπη, καταναλώνεται στο μεγαλύτερο βαθμό εντός αυτής. Δηλαδή οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εξάγουν τυρί στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ

Ενδεικτικά, οι πέντε κυριότεροι πελάτες του Η.Β. είναι κατά σειρά η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία, ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει τη 10η θέση.

Οι πέντε κυριότεροι προμηθευτές τυριού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Δανία ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει την 8η θέση.

Οι σημαντικότερες χώρες προορισμού των γαλλικών τυροκομικών προϊόντων είναι οι Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι εισαγωγές της Γαλλίας προέρχονται από Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιρλανδία και Ισπανία.

Οι σημαντικότερες χώρες προορισμού των εξαγόμενων Ολλανδικών τυριών (ανάμεσα σε 130 χώρες στις οποίες η χώρα εξάγει τυριά) είναι: Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι σημαντικότεροι προμηθευτές της: Γερμανία (44%), Βέλγιο, Γαλλία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο (5%) με την Ελλάδα στην 15η θέση (0,1%). Εδώ φαίνονται σε ποσοστά οι εισαγωγές τυριών των χωρών της ΕΕ συνολικά. Φαίνεται καθαρά πόσο το τυρί είναι μια εσωτερική υπόθεση της ΕΕ. Η ΕΕ κυρίως εξάγει τυριά στον και εισάγει από τον εαυτό της.

Αν και σε κάθε χώρα υπάρχει ένα (ή δύο – τρία) βασικά τυριά η σημασία αυτών των τυριών δεν είναι σε καμιά χώρα τόσο μεγάλη όση η σημασία της φέτας για την Ελλάδα.

Οι εξαγωγές των ελληνικών τυριών και η κυριαρχία της Φέτας φαίνονται παρακάτω:

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι μεγάλο μέρος του εξωτερικού εμπορίου τυριών αφορά σε βιομηχανικά τυριά των κατηγοριών ‘Επεξεργασμένα’ ‘Διάφορα’ και ‘Λοιπά’, τα οποία αντιστοιχούν στο 24% των Γαλλικών εξαγωγών, στο 40% των γερμανικών, αλλά μόνο στο 3% των ιταλικών και 8% των ελληνικών. Τα ποσοστά αυτά είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερα, καθώς μεγάλο μέρος των φρέσκων, ημιμαλακών, ημίσκληρων και μαλακών τυριών είναι αυτής της κατηγορίας αλλά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν στατιστικά.

Τα παραδοσιακά τυριά της Ευρώπης τα gourmet τυριά και φυσικά τα ΠΟΠ αποτελούν μικρότερο μέρος των εξαγωγών. Λίγο πάνω από το 30% για τη Γαλλία, σχεδόν 24% για τη Γερμανία, πάνω από 45% για την Ιταλία και 87% χάρις στο 84% της Φέτας για την Ελλάδα.